Bloggar jag tycker om

Att bloggar är ett sakta men säkert utdöende fenomen är något jag har svårt att acceptera. Jag tycker att bloggar är fantastiska och är ständigt på jakt efter nya att följa. Jag gillar förvisso Instagram också men ifall man tycker om text i längre format är bloggar perfekta plattformar. Det finns få saker jag tycker om som att sitta och kika på det andra skriver, fotograferar, illustrerar och filmar. Och bloggar är ett smart, personligt verktyg att kunna skapa sådant content på. Har därför knåpat ihop ett inlägg om bloggar jag tycker om, dels för er andra bloggälskare och dels för mig själv, för att minnas.Nirrimi Firebrace, Fire and Joy

Nirrimi har jag följt under några års tid nu. Jag hittade hennes blogg när hon just hade fött sitt barn, Alba. Och jag fastnade för hennes vardagsfotografier men förstod snabbt att hon arbetat som modefotograf. Hon skriver utelämnande om livet som ung kvinna, fotograf, småbarnsmamma, flickvän och storasyster till en bror som inte finns längre. Hennes liv avundas jag stundtals. Hon tycks leva i en sån där magisk instagramvänlig värld där hon konstant tycks omges av vackra miljöer, människor och god mat. Hon är vän med First Aid Kit-systrarna, planterar sin egen mat och umgås till synes mest med kreatörer av olika slag. Få skribenter berör mig på det sätt hon gör. Hon skriver så modigt om allt som känns.Johanna, Johannalern

Johanna är, förutom min bästa vän och den mest litteraturinsatta person jag känner, en människa med otrolig känsla för ord och bild. Hon fotograferar fantastiskt och skriver på ett sätt som jag önskar att jag kunde. På hennes blogg postar hon mestadels text men inte alltför sällan delar hon sina bilder också. Kan varmt rekommendera hennes Flickr också, särskilt albumet om Nevada.Frida Regeheim, Frida Reg

Frida bor i NYC och skriver om killar på ett stundtals roligt stundtals sorgligt sätt. Och för det mesta är det väldigt lätt att relatera till hennes berättelser om ämnet. Hur som helst, hon tar drömska bilder och har ett sätt att skriva på som är väldigt naket men aldrig skört. Hennes språk är otroligt. Frida reser och fotograferar mycket och de iakttagelser, känslor, upplevelser och minnen hon gör till ord är en fröjd att läsa. Att hon bor i NYC gör det dessutom nästintill exotiskt att gå in och läsa om hennes liv.Hanna Olin Månsson, Kaffeblask

På Kaffeblask delar Hanna sin vardag genom mobilbilder och text. Hon reser mycket och har bott i London. Hennes inlägg är ofta långa och fulla av bilder. Det gillar jag. Hon har just kommit hem från en volontärresa i Costa Rica där hon arbetade med ett projekt som hjälpte havssköldpaddor.Olof Grind, Dmtr

Olof Grind uppdaterar i princip aldrig sin blogg men när han väl gör det är det alltid magiska bilder han postar. Den bildserie som ligger överst på hans blogg just nu till exempel. Ljuset i hans bilder är alltid helt otroligt och att säga att han är en fantastisk porträttfotograf är en underdrift. Oj oj.


Alexandra Andersson, Alexandra

Alexandra är konstnären bakom VAGINAN och har en nystartad blogg på Radar där hon skriver (och visar bilder) på ett fint och opretentiöst sätt om sin vardag i Stockholm. Jag började nyligen följa henne men avgudar redan hennes outfits. Och för övrigt är VAGINAN ett verk jag mer än gärna skulle bära i tröjform eller ha på min vägg som print.Natalie Esseen, Natalie Esseen

I gymnasiet gick jag och Natalie i samma klass; Estetik och media. Har alltid avundats hennes känsla för grafisk form och hennes blogg är ett gott exempel på hur talangfull hon är. Hon pluggar digital medieproduktion i Umeå just nu och delar på sin blogg både stilrena fotografier och några rader text om livet emellanåt Jag kan bara ana hur mycket tid som ligger bakom hennes inlägg för de känns alltid väldigt genomarbetade.James Kicinski-McCoy, Bleu Bird

James blogg har jag följt men inte läst särskilt frekvent i ungefär två års tid. Att titta på hennes blogg är ungefär som ett bläddra i ett livsstilsmagasin eftersom hon skriver om i princip allt mellan himmel och jord. Hennes blogg rymmer allt; texter om livet som fyrabarnsmamma, hudvårdstips, hårvårdstips, inredning, design, arkitektur etc... Mina favoritinlägg är hennes "Ten things"-inlägg, i vilka hon tipsar om tio olika saker. Utan tvekan en av de mysigaste bloggar jag vet och de vardagsbilder hon publicerar ibland tycker jag nog mest om.Eric Smedlund, Smdlnd

Eric är ifrån Umeå och bor tillsammans med sin pojkvän i Stockholm, där han arbetar på kommunikationsbyrå. Han skriver om resor han gör, om hans vänner och familj men framför allt så postar han felfria bilder på alltifrån mat till arkitektur. Han har också ett stort intresse för kläder, inredning och design. Hans blogg är extremt välkomponerad och estetiken i de högupplösta bilder han publicerar är mer än tilltalande. Att gå in på hans blogg gör en dessutom alltid sugen på att prova nya recept och matställen.Petter Almgren, Petter Almgren

Petter är fotograf och illustratör. Samt en mycket sällsynt bloggare i den bemärkelsen att man nästan hinner glömma bort hans blogg mellan inläggen han postar. Men glömmer den på riktigt, det gör man inte. Hans blogg består av breda, högupplösta, fantastiska bilder på vyer och människor. Just nu finns på hans blogg en serie inlägg om en vandringsresa i Sarek som han gjorde, kika på den!Anna Grubbström, Anagr

Anna har jag följt sedan flera flera flera år tillbaka när hon bloggade anonymt om lyckligt och olycklig kärlek. Hon har haft flera bloggar men skriver nu på den ovan. Hon bor i Umeå tillsammans med sin pojkvän, som studerar, och har just skaffat en hund. Hon postar bilder och skriver om samboliv, hundliv och ibland om träning. Det känns fint att jag har följt henne så länge, att hon bor i min stad och jag tycker om hennes sätt att skriva om den där vardagsångesten som lamslår oss alla emellanåt.Nan Renström, Anna Linnea Nan

Min barndomsvän Nan är ute och reser tillsammans med sin pojkvän och postar bilder och text om resan på hennes blogg Anna Linnea Nan. Ibland kan det kännas som om (åtminstone för mig) alla är ute och reser i södra/östra Asien och som att man får en väldigt romantiserad, glassig bild av dessa länder och platser. Men tycker att Nans bilder och text visar på flera sidor med resandet och det tycker jag om. Och så är det ju roligt att se vad personer man bryr sig om har för sig på andra sidan jorden!


Förutom dessa bloggar följer jag några stora svenska bloggar, så som Flora Wiström, Frida Vega, Ebba Zingmark, och periodvis även Sandra Beijer. Och det finns många bekanta omkring mig vars bloggar jag också följer. Men de här ovan tycker jag av personliga skäl är väldigt värda att nämnas. Men jag är som sagt ständigt på jakt efter nya bloggar att följa så tipsa mig gärna!