Ett dygn i Bådahällan


Jag har fått låna min mammas bil och jag hämtar upp Alice inne i stan. Vi åker och handlar på Ica Maxi och Alice hittar en vacker Monstera som hon envisas med att köpa. Sedan kör vi ut till Bådahällan och min spellista får Alice att säga: "Den här musiken känns inte alls som du" och jag inser att jag sällan lyssnar på den spellistan med andra. Få vet om att jag älskar gamla sextio- och sjuttiotalsklassiker.

Vi kommer fram till Alices föräldrars sommarstuga och det är andra gången jag är här och i ärlighetens namn är det nog den finaste sommarstuga jag har satt min fot i. Den är så vackert inredd med exakt de färger som min egen mamma hade kunnat välja ut och med havet nedanför tomten och alla blommor överallt kan det inte bli ett mer perfekt sommarställe.

Alice och jag turas om att vinna i Yatzy innan vi tycker att det är dags att börja laga middag, men när vi väl börjar förbereda låter Alice mig inte göra något annat än att måtta upp ris och vatten och duka bordet ute på verandan medan hon själv gör dagens gryta till middag. Tomater, halloumi och spenat kokar långsamt upp i en härligt röd gryta tillsammans med ingefära och diverse kryddor. Just när middagen är färdig kommer Petra, som under dagen har jobbat men som ville komma ut för att göra oss sällskap. Vi äter tillsammans och berömmer Alice för maten och Petra säger att "Den här grytan ska jag göra själv" och jag nickar instämmande trots att jag alltid har haft lite svårt för halloumi. Eller ja, alla ostar egentligen.

I köket blandar vi improviserade drinkar på gin och olika juicer, som vi tar med oss ut och när de är uppdruckna hamnar vi alla på det mattklädda altangolvet i en hög. Vi tittar på roliga saker på Internet och Alice beställer en överraskning till sin Gustav. Jag har tagit med De polyglotta älskarna och stundtals zonar jag ut för att läsa ytterligare några sidor ur den fantastiska berättelsen. Vi ringer Jonathan på Snapchat och jag blir alldeles varm inombords när han ler mot mig genom mobilkameran. Han sitter ute i skogen med sin bästa vän och en del av mig önskar att jag satt där hos dem. Men när vi har lagt på och jag lägger upp benet över Alice och skedar henne med min kropp känner jag mer än nöjd över att vara där jag är.När timmen är sen och jag och Petra, som har jobbat de senaste dagarna, har gäspat i kapp en bra stund kryper vi alla tre ned i Alices föräldrars dubbelsäng. Lakanen är vita och prydda med hjärtan och jag ler för mig själv åt hur typiska lakanen känns för hela Alices familj. De är så godhjärtade, varma och fina människor allihopa.

Alice ligger i mitten och jag med min bok på ena sidan. Jag läser några sidor till med Alices och Petras röster i bakgrunden. Utomhus åskar, blixtrar och regnar det och de två fascineras över hur himlen lyses upp med jämna mellanrum. Själv älskar jag regnet mot plåttaket och till ljudet av det somnar vi allihopa någon gång strax innan klockan ett.På lördagsmorgononen är jag den första att vakna och jag fotograferar Alice och Petra medan de fortfarande sover. Jag smyger försiktigt upp ur sängen för att gå på toaletten och när jag kryper ned i sängen igen är jag så tyst jag kan. Jag öppnar min bok för att läsa vidare om älskarna men jag måste ha somnat för nästa gång jag vaknar är det av Alices röst. "Linnea! Vill du ha en varm macka?" frågar hon utifrån köket och sömndrucket svarar jag "Självklart". När jag kommit på fötter kommenterar att jag blir förvånad över deras sätt att vakna och därefter direkt hoppa upp ur sängen. Själv ligger jag alltid och drar mig så länge det känns rimligt, åtminstone när jag är ledig.

Vi är allihopa lite trötta när vi äter frukost på verandan och Alices varma mackor är gudomligt goda, trots att det bara är smör, ost och tomat på dem. De smakar sommar. Min skål med fil och müsli är också god, Alices syster har tydligen gjort den och den smakar kanel.Solen skiner men på väg ned mot bryggan håller vi på att blåsa bort och jag lägger min jacka om Petras bara axlar när vi kryper ihop tillsammans längst ut på bryggan. "Det är så skönt att kunna umgås så här", säger jag. Eftersom vi tre vanligtvis har svårt att hitta tid att umgås i längre än några timmar och att få våra scheman att gå ihop. Det är en ynnest för själen att få vara nära dem så här. Mina bästa vänner.

Vi pratar om bröllop och om folk som har gift sig eller ska gifta sig, och kommer överens om att någon av oss måste gifta sig så att vi alla får gå på bröllopsfest och jag lovar dem att de får vara samarbetande toastmasters på mitt bröllop om jag någon gång gifter mig.

Sedan blir det dags för Petra att åka hem till sin familj i Nordmaling och jag och Alice beslutar oss för att sminka oss och sedan åka till Ikea-området på Söderslätt för jag vill köpa smink. Och i bilen på väg tillbaka till stan låter jag Alice spela musik och självklart lyssnar vi mestadels på Beyoncé hela vägen mot stan.

❤️