En lista

x


När grät du senast och varför?
Jag gråter för allt och ingenting och är i allmänhet en rätt blödig själ. Senast jag grät var när jag såg en trailer för programmet "Sofias änglar" i TV4. Ja, ni hör ju.


Tre saker du avskyr:
1. Spindlar; hur de rör sig, ser ut, att de har så många ben etc etc etc...
2. Sammanhang där jag inte känner mig socialt säker för att stå upp för mig själv. Typ som på mitt förra jobb när någon skämtade i fikarummet om asiater och jag satt ett par bord därifrån och inte vågade säga något.
3. Att bli utsatt för rasism i offentliga rum utan att någon omkring gör eller säger någonting. Hände senast för två veckor sedan på mitt nuvarande jobb. En kvinna sade gång på gång att när hon senast besökte min arbetsplats hade det "minsann inte varit några problem" att bli hjälpt av mina "svenska kollegor", varpå jag försökte förklara att problemet inte låg i vem som hjälpte henne eller inte, utan i att hennes varas giltighetstid hade passerat och att det barn därför den inte fungerade. Men hon fortsatte att tjata om mina ”svenska kollegor” och ingen annan av de sju-åtta kunderna i rummet sade någonting fastän alla hörde klart och tydligt vad hon sa. Blev väldigt uppgiven då.


Hur var du i skolan?
I låg- och mellanstadiet var jag förhoppningsvis like:able. I början av högstadiet mådde jag väldigt dåligt och andra halvan av högstadiet hade jag anpassat schema i skolan och fick plugga hemifrån, vilket ledde till att jag ofta gjorde det och därmed hamnade utanför min klass. Jag inser i efterhand att jag dels valde att inte umgås med de andra klassen och att jag dels inte riktigt blev inkluderad alla gånger. Så det är ingens fel egentligen, utan det råkade väl bara bli så; jag växte ifrån och tog avstånd från mina vänner i klassen och de växte ifrån och tog avstånd från mig. De dagar när jag var på skolan så var jag ofta den som tog debatten angående genusfrågor och rasism och därför kan jag tänka mig att jag säkert framstod som en besserwisser / jobbig / envis person som inte kunde hålla käften. Jag ville diskutera allting hela tiden och var, trots att jag hade tappat mina vänner och min sociala status i klassen, ganska självsäker och rakryggad. Jag tyckte dock att det sista året i högstadiet var hemskt. Att jag inte umgicks med någon i klassen och kände mig oinbjuden, i kombination med att jag kände mig trött på min skola efter att ha gått i den sedan första klass, gjorde året långt och väldigt jobbigt. Men som tur var hade jag flera vänner på annat håll och en fantastisk ungdomsledare på skolan som såg och brydde sig om mig.

Jag mådde betydligt mycket bättre när jag började i gymnasiet, jag engagerade mig i olika skolaktiviteter utanför skolan och hade en rätt stor umgängeskrets. I min klass tog jag mycket plats och så här i efterhand kan jag nästan skämmas över hur mycket plats jag tog emellanåt. Hur jag trodde att jag visste mest ibland och aldrig kunde vara tyst när jag tyckte att något var fel, svårt eller jobbigt. Jag var nog en ganska lättkränkt besserwisser. Jag hoppas att mina klasskamrater inte tyckte att jag var jobbig då, men jag skulle absolut förstå om de tyckte det. Jag var så jävla envis och såg väldigt mycket kring feminism /politik i allmänhet som svart eller vitt. Förutom det så var jag väldigt mån om att göra bra ifrån mig i skolan, bra på att gå in i ledarroll och på att ”pusha” i grupparbeten haha... Jag låter säkert jättejobbig och det var jag! Men samtidigt vill jag försöka att inte vara så hård mot mig själv, utan jag vill snarare tänka att jag var väldigt engagerad i mycket och verkligen brann för det jag trodde på och tyckte, på ett litet jobbigt och gymnasieaktigt vis. Och jag tänker att jag kanske behövde ta all denna plats i min gymnasieklass efter att ha varit så liten och avvaktande under det sista året i min tidigare klass.


Vad blir du stressad av?
ALLT. Men mest blir jag stressad av att tänka på framtiden och pengar.


Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Jag älskar vintern för att jag älskar snö; skoterkörning och skidåkning. Men det finns ju inget bättre än att kunna hänga utomhus om somrarna och att kunna bada i havet och att inte behöva klä på sig massa lager.


Tre saker du älskar?
Snö! Min familjs fjällstuga! Min mobiltelefon!


Hur tror du att andra uppfattar dig?
Jag tror att andra uppfattar mig som social, självsäker och förhoppningsvis lättsam. Jag tror att jag i vissa situationer kan uppfattas som blyg men egentligen är jag bara osäker när jag är ny i en grupp av människor där alla känner varandra förutom jag.


Hur uppfattar du dig själv?
Jag skulle säga att jag är ganska säker i mig själv; i alla fall på mina värderingar och åsikter och det känns som om jag känner mig själv ganska väl vid det här laget. Jag skulle också vilja påstå att jag är väldigt självmedveten och att jag på senare dagar är noggrann med hur jag vill framstå inför andra och mig själv. Men annars tänker jag att jag för det mesta är glad, kanske en aning gnällig vissa dagar, skämtsam och förhoppningsvis trevlig och omtänksam.En situation som du tycker är jobbig/pinsam:
Jag tycker det är superjobbigt när jag begår misstag på mitt jobb, särskilt om det drabbar andra. Det har kanske att göra med att jag hela tiden vill vara duktig. Jag måste försöka jobba med min prestationsångest alltså...


När känner du dig som vackrast?
När jag nyss har sminkat mig och det är ljust och soligt ute.
När jag vaknar upp på morgonen och solen lyser in genom fönstret.
När jag har badat badkar.


Vad skrattade du åt senast?
Det senaste jag skrattade åt var mig själv, fångad på video från juni 2000, hemma hos mamma och pappa. Jag har hjälpt dem att säkerhetskopiera gamla filmer och bilder och det är ju så otroligt lätt att gräva ner sig bland alla gamla filer. Blir så blödig av att se mina föräldrar, min syster och mig själv från när jag var liten.


Något du funderat mycket över?
Just nu funderar jag mycket på att resa och på vilken typ av resa jag i så fall vill göra först; vill jag backpack:a i Kina / Vietnam / Sydkorea / Indien, eller vill jag göra en återresa till Kina för att försöka söka efter mina rötter. Jag vill så gärna göra båda resorna men det är helt olika typer av resor, med olika syften, och den senare typen av resa är något jag har velat göra hela livet men den skulle kosta så otroligt mycket av mig, både psykologiskt och ekonomiskt. Men samtidigt börjar det bli dags för mig att göra ett ordentligt röttersök i Kina, innan det är för sent. Men den här inre dialogen är ett helt inlägg för sig.


Tre saker du är rädd för:
1. Att någon i min närhet ska dö eller bli väldigt sjuk
2. Att möta stora lastbilar på vägar när jag kör bil
3....Spindlar... Höjder...Ketchup...Människans framtid...Teknikens utveckling.....


Vill du gifta dig?
Kanske. Juridiskt sett skulle jag nog vilja gifta mig ifall jag får barn någon gång med en partner jag litar på. Men samtidigt är jag ju en romantiker och den romantiska personen som bor inom mig vill skrika JA, helst i fjällen!


Tre saker som man kanske inte vet om dig:
1. Jag brukar nästan alltid rycka till i kroppen flera gånger just innan jag somnar.
2. Jag höll på med hästar i hela mellanstadiet och en bit in på högstadiet och det är något jag saknar hela tiden.
3. Jag är nästintill manisk när det gäller min lägenhet. Jag vill alltid ha ordning och reda och jag kan inte slappna av när saker inte ligger där de ska eller när det står odiskad disk i diskhon.


Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Eftersom "alla" i mina flöden på diverse olika sociala medier reser till Marrakech just nu så har jag själv blivit nyfiken på att resa dit. Men annars hade jag gärna legat på en strand i södra Asien med ett avsnitt av min favoritpodcast Tangentially Speaking med Christopher Ryan.


Vilken är din favoritaffär?
Inredning: Ellos, Granit, Urban Outfitters
Kläder: & other stories (har så fina basplagg men jag handlar sällan därifrån), Weekday, Monki
Smink: Sephora, Cocopanda, Beautybay


Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Egentligen är jag en kvällsmänniska. Men sedan jag började på mitt jobb höstas brukar jag vara trött från att jag kommer hem till jag går och lägger mig kring tio-elva någon gång. Och samtidigt gillar jag att stiga upp tidigt på morgonen för att ha hela dagen framför mig, i alla fall om somrarna när det är ljust och varmt utomhus.


Lista från Flora Wiström och Natalie Essen.