Let's talk about skin: min hudvårdsrutin


Det var längesedan jag skrev ett inlägg om
någonting annat än vad som händer och vad som känns men nu är det dags! Jag skulle nämligen vilja skriva lite om min hud, och om hudvård. Jag skrev i mars om olika foundations jag då hade testat (obs! varning för fult inlägg pga. ändring i min bloggdesign sedan dess) men därefter har det varit total radiotystnad från mig när det gäller allt som har med hudvård och smink att göra.

Men nu skulle jag alltså vilja skriva om min nuvarande hudvårdsrutin. Förresten, jag vet i ärlighetens namn inte om man kan kalla det för rutin just nu. Den här sommaren har varit en svettig och inte särskilt brydd historia och jag har sportat osminkat ansikte nästan varje dag den här sommaren, samt rockat konstant sömnbrist sedan jag började jobba igen.

Jag har väldigt oljig hud och har haft det sedan de tidiga tonåren, då jag i princip alltid hade acne. Inte djupgående, stora, smärtsamma finnar som man kan få medicinering mot. Men ytliga, vita, röda finnar som jag dumt nog klämde med smutsiga fingrar och pincetter och gud vet vad. Jag har alltså en del ärr i ansiktet samt pigmentering på kinderna från tiden innan jag skyddade min hud med SPF. Min hud mår som sämst om vintrarna då den kan bli riktigt torr vid tvättning på morgonen för att sedan producera hur mycket olja som helst under dagen och på somrarna kan den vara som ett oljefat från morgon till kväll. Min hud tål ganska mycket reducering av olja men beroende på väder och vind måste jag vara noggrann med att inte torka ut ansiktet alldeles för mycket. Jag har tidigare använt produkter från bland annat Apotekets märke ACO, Rosenserien, Tea Tree från The Body Shop och Pep Start från Clinique. Men det är inte förrän under det senaste året som jag på riktigt har hoppat på det här med hudvård och börjat lära mig.

Nu har jag i snart tio månaders tid använt två produkter från märket Origins dagligen. Jag hörde talas om märket första gången när en av mina favoritpersoner på Youtube pratade gott om deras GinZing-serie i en gammal video och därefter promenerade jag till Kicks och fick hjälp av en trevlig tjej som verkligen gjorde sitt yttersta för att hjälpa mig men precis som så många gånger tidigare när jag har gått till en markbutik för att köpa smink eller hudvård slutar det oftast med att jag känner mig mer påläst än den jag pratar med. Och med det menar jag inte att personalen i butiker inte är kompetent utan detta beror troligen på att jag gillar att läsa allt som går att hitta om en produkt jag är nyfiken på (eller har spanat in länge) innan jag går och känner på den och eventuellt köper den, medan personalen i butik säkert har minst ett hundratal produkter att hålla reda på. Jag känner dessutom min hud bättre än någon annan och jag upplever att det är svårt som asiatisk person att prata med personer som är experter på sina egna (oftast skandinaviska) hudtyper eller som endast vill sälja på en ett visst märke. Men trots allt detta i bakhuvudet är jag tacksam för denna tjej som hjälpte mig att peka ut vilken utav alla Origins serier som hon trodde skulle passa mig bäst så att jag åtminstone hade en begränsad mängd produkter att välja bland. Det hela slutade i alla fall med att jag kom hem med två produkter från Origins och kort därefter fick ett nytt favoritmärke för huden.


När jag ska rengöra ansiktet
på morgonen och kvällen brukar jag börja med att skölja det noggrant med kallt vatten. På kvällarna använder jag ett micellärt vatten från Garnier innan jag använder cleanser om jag har haft smink under dagen. Men på morgonen låter jag oftast vatten göra jobbet men därefter: cleanser. Och den mirakelprodukt från Origins som jag hintade om här ovanför heter Zero Oil Deep Pore Cleanser. Det är en cleanser som jag upplever gör min hud otroligt ren. Jag har rätt stora porer kring området mellan ögonbrynen, på min näsa och på området på kinderna kring min näsa så för mig som inte använder syror eller masker särskilt ofta är det oerhört viktigt att ha en bra cleanser för daglig användning.

Efter rengöring kommer toner och den produkt jag använder just nu är också från Origins Zero Oil-serie, Pore Purifying Toner heter den. Den är magisk och med hjälp av en bomullsrondell tycks den ta bort alla orenheter. Under vintermånaderna kan den kännas den en aning sträng mot huden men då brukar jag komplettera med fuktgirande masker emellanåt och en fetare kräm.

Efter att jag har använt toner brukar jag under soliga dagar använda SPF från Apoteket. En billig variant som har gett mig acne hela sommaren men jag (som helst vill spara in varenda slant som går och inte slänga produkt) har använt den ändå. Den har fått duga! Mindre soliga dagar eller dagar då jag tycker att min hud ser väldigt trött ut brukar jag använda en essens från Lumene som jag tycker ger huden en liten gnutta mer lyster (tips! essenser kan ju vara rätt dyra men denna tycker jag alltid att jag hittar på rea någonstans). Som person med oljig hud är jag rädd för alla typer av produkter som ska ge lyster men denna fungerar rätt bra för mig, den är lagom och ett bra budgetalternativ.


Och till sist: kräm!
Sedan i julas har jag använt två krämer: en mattifierande, lätt kräm från serien Original Skin (också en serie från Origins) och den klassiska Ultra Facial Cream från Kiels. Den sistnämnda är underbar, fet och lätt att jobba med. Jag kan tänka mig att den passar alla hudtyper. Den är vänlig mot huden och luktar ingenting. Den lättare krämen från Origins använder jag dagtid men under vintermånaderna var den alldeles för mattifierande för min hud och den skar sig dessutom illa med min primer. På grund av det sistnämnda funderar jag på att prova någonting annat snart för burken jag har haft i lite mer än ett halvår är i vilket fall snart slut. Men nu under den varma våren och sommaren har den faktiskt varit fantastisk! Jag gillar också att kunna kombinera dessa två krämer och att ha båda två hemma, de kompletterar varandra väl. Men om någon har ett tips på en lätt dagkräm som fungerar bra på oljig hud under årets kyligare halvår får den gärna hojta till i kommentarsfältet(!).


Det här med att exfoliera huden och att använda ögonkräm, masker, serum och syror
är jag inte så himla bra på, främst av ekonomiska skäl (att ha en top notch hudvårdsrutin är ju tyvärr en rätt dyr affär och då prioriterar jag hellre en bra cleanser och toner framför exempelvis att kunna inkludera ett serum i min rutin) men jag försöker tvätta ansiktet ett par gånger i veckan med en exfolierande cleanser från Clinique som aldrig tycks ta slut. Den är väldigt mild mot huden men gör tyvärr ingen märkbar skillnad på min hud och jag ska byta ut den så snart förpackningen är tom. Ur samma serie har jag en ögonkräm som jag har tyckt mycket om men som jag också har tankar på att byta ut.

En produkt som jag skulle vilja nämna nu när jag ändå är i farten är den återfuktande masken Thirstymud från Glamglow som jag använder när min hud är riktigt riktigt torr. Den är väldigt dryg och den gör verkligen en tydlig skillnad för min hud på vintern! 

Jag har också ägt en burk Supermud från Glamglow som jag tyvärr inte har införskaffat på nytt trots att jag tyckte om att använda den där jag har porer. Och den välkända klassikern Magnaminty från LUSH är också en mask jag har ägt ett par gånger men den tenderar att vara lite väl sträng mot min hud, men jag har å andra sidan inte använt den på flera år och jag kan tänka mig att den skulle fungera som punktbehandling i mitt ansikte, till exempel på min por-välsignade näsa.

Jag skulle vilja avsluta den här långa historien med att säga att hudvård såklart är otroligt individuellt och jag förstår att det som fungerar väl för mig kanske inte fungerar för dig som läser det här. Mitt bästa tips för den som vill lära sig mer om sin hud eller om hudvård generellt är att leta efter rekommendationer och tips från andra som har samma hudtyp som en själv. Och såklart att lära känna sin hy ordentligt; ta hem prover från butik innan man köper, prata med flera olika säljare i butik eller med någon dermatolog eller hudvårdsrådgivare, den sistnämnda gruppen brukar ändå vara rätt bra på att dyka upp i butiker för gratis rådgivning. Jag minns att mamma tog med mig till en sådan när jag hade fyllt tolv år och hade fått väldigt klassisk pubertal hud. Om man är nybörjare på det här med hudvård kan något sådant kanske hjälpa!