Mitt 2018


Min största personliga framgång i år är:

Jag är väldigt stolt över mig själv och Jonathan som gjorde slut i slutet av sommaren på ett förhållandevis smärtfritt vis. Även om vi spenderade den senare halvan av våren och i princip hela sommaren åt att försöka lista ut vad det var som inte kändes som det skulle, borde, hade gjort tidigare och även om sommarmånaderna innebar flera ångestladdade nätter under tystnad bredvid varandra varvade med rasande avgrundsnätter så lyckades vi till slut gå skilda vägar fast med kärleken i behåll. Den har bara bytt skepnad.

Efter uppbrottet skrev jag: Vi är inte längre vi men vi är något annat nu.


Det här gjorde jag 2018 som jag aldrig gjort förut:

Jag började ta mitt skrivande på större allvar; jag vågade kasta mig ut i text och ge mer av mig själv igen och jag tycker verkligen att mitt skrivande har utvecklats under det gångna året. Jag har börjat överväga under slutet av det här året att kanske läsa en universitetskurs nästa år. Jag beställde ett DNA-kit för att få reda på mer om mina gener. Jag åkte en superhög karusell på Gröna Lund i somras fast jag är höjdrädd. Jag badade utomhus redan i början av maj. Jag klättrade utomhus för första gången. Jag började planera för min resa till Kina och för hur min tid där ska spenderas. Och så hade jag mitt livs första betalda semester.


De här resorna gjorde jag:

- Jag, mamma och pappa åkte till Rom i januari för att fira min mammas sextioårsdag. Vi åt god mat, drack vin, tittade på några av mina favoritkonstnärers verk, beundrade all fantastisk arkitektur och checkade av i princip varenda sevärdhet. Vi bodde på ett pittoreskt litet B&B mitt i Rom och jag sov bland sidenlakan och åt croissanter till frukost. Det var en otroligt härlig och mysig resa.

- Jag och Jonathan åkte till hans familjs sommarstuga vid havet utanför Umeå och badade minst fem gånger mitt under sommarens otroliga värmebölja. Det var nog den mest idylliska sommardagen jag har upplevt. Mer om det här.

- Jag tog tåget ner till Örebro i juli för att umgås med Jonathan och hans familj i den by som Jonathan har vuxit upp i. Vi var där i flera dagar och badade tillsammans med hans föräldrar, tittade på fotbolls-VM och hade det hur bra som helst.

- Jonathan och jag körde på roadtrip i krokarna kring Övik, Härnösand, Höga Kusten, Docksta och Kramfors. Vi sov i bilen på parkeringen vid Höga Kusten-bron och högläste tillsammans.

- Jag vandrade i Skule nationalpark tillsammans med Axel. Det tog hårt på min sedan tidigare skadade höft men det kan ha varit mitt livs finaste hajk. Vi kände knappt varandra då men hela dagen gick jag runt med en känsla av att vara tursam som fick vara där med honom.

- Jag var i Hemavan flera gånger både med Jonathan och min familj under vintermånaderna och sedan med Axel när den första snön kommit i oktober.Det här saknade jag 2018:

Min farmor dog i slutet av förra året och henne saknar jag väldigt mycket emenallåt. Min morbror dog under hösten i år och honom saknar jag också. Och så har jag saknat mina vänner som inte har bott i Umeå. Men mest av allt så har året präglats utav avsaknaden av ork. Jag har känt mig fruktansvärt orkeslös den större delen av året och hela sommaren var jag rätt sorgsen.


Det här datumet från 2018 kommer jag minnas:

Den 24:e augusti när jag träffade Axel för första gången.Det här var det häftigaste som hände 2018:

Att min vän Johanna åkte till Chile för att volontärarbeta. Att min vän Alice och hennes Gustav bestämde sig för att flytta till Göteborg. Och om jag ska se till mig själv så var det nog att jag fick möjligheten att följa med mina föräldrar till Rom.

Eller förresten - det var nog att jag fick bli kär.


Mina största karriärsmässiga framgångar:

Att jag fick ett eget ansvarsområde på mitt jobb. Det kändes fint att få det förtroendet. Och så kanske att jag har kommit flera av mina kollegor närmre. Det är verkligen en ynnest att få vara en del av den stämning och ledning som har funnits på mitt jobb under året.Årets ångest:

Valet.

Framtiden; vad jag ska göra och när. Och så all planering inför min resa till Asien. Den är nära nu.


Mina bästa läsupplevelser:

Jag läser så otroligt lite böcker numera men Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen var fantastisk att läsa. Och De polyglotta älskarna av Lina Wolff.


Min bästa tv-serie:

Black Mirror, Westworld, Handmaid’s Tale, Dear white people, Master of None.


Den bästa filmen jag såg:

Mudbound, Sameblod, Bohemian Rhapsody. Alla är fantastiska på sitt sätt och jag skulle rekommendera dem till alla.Det här önskar jag att jag hade gjort mer:

Tränat, varit ute, träffat mina vänner och min familj. Jag önskar verkligen att jag hade tagit upp yogan igen.


Min födelsedag 2018:

Jag vaknade på morgonen av att Jonathan kom in med fika på sängen. Resten av dagen var jag på jobbet men på kvällen gick jag och Jonathan ut och åt middag tillsammans och sedan såg vi Sameblod på bio. Det var en riktigt fin födelsedag.


Det här fick mig att må bra:

Skrivandet. Och så alla omkring mig; mina vänner, min familj, Jonathan. Och nu de senaste fyra månaderna även Axel. Han gör mig lycklig varje dag. Han ser mig på ett sätt som få gör. Han uppmuntrar mig och tror på mig. Han lyfter mig och vi har så otroligt roligt tillsammans.