Att skriva utan backuper


Årets första myggbett kliar skoningslöst på min högra hand och jag läser tidningen Skriva, boken Nora eller Brinn Oslo brinn (en riktigt rolig, klok och spännande bok) och lyssnar på musik som har följt mig sedan tonåren. Texterna tilltalar mig ännu. Jag tänker mycket på ord just nu.

Jag skriver flera texter i mobilen. Korta berättelser som jag inbillar mig kanske skulle kunna bli något någon gång. Dessa berättelser vet jag att jag borde skriva på Google drive istället för direkt i mobilen utifall något skulle råka hända med den men det är ju så mycket lättare att skriva direkt i mobilens egna app. Fast tänk om något händer och allt jag har skrivit skulle försvinna?

När jag kommer på mig själv med att tänka på detta, så inser jag att jag nog är den mest besatta personen jag vet när det gäller att lagra, arkivera och spara. Ingen är lika nogrann med backuper som mig. Min Dropbox (och min externa hårddisk) är full av mappar med namn som "Mobilbilder 2018", "Filmer 2019" eller "Viktiga papper".

En annan tanke slår mig också, eller rättare sagt ett minne. Jag minns hur författaren Kim Thúy under sitt samtal med Yukiko Duke på Littfest pratade om hur hennes skrivprocess ter sig. Kim Thúy beskrev nämligen sitt arbetsmetod på ett sätt som både förbryllade och imponerade mig. Hon berättade att hon oftast skriver färdigt sina projekt för att sedan radera dem och börja om på nytt. Att detta är en repetativ metod för henne och att hon föredrar att ta bort allt hon har skrivit för att sedan skriva om med hjälp av sina minnen snarare att korrläsa och redigera. "It makes the finished story even better to be rewritten again and again instead of changing a few words or sentences" vill jag vagt minnas att hon sade. Inte ordagrant förstås men det var åtminstone hennes poäng.

Och med tanken på detta imponerande arbetssätt i bakhuvudet fortsätter jag att skriva mina berättelser direkt i mobilen. Jag skippar backuper ett tag till. Om något skulle hända min mobil kan jag ju alltid ge Kim Thúys arbetsmetod ett försök.