Boktips i sommar!

Fina Wilma, vars blogg jag tycker väldigt mycket om, kommenterade för ett litet tag sedan:

“/.../ Förresten, vet inte om du vill ha idéer på inlägg, du får göra vad du vill med min önskan, men skulle du vilja göra ett inlägg med boktips på relativt lättsamma böcker? Började läsa "Ett livet liv" men insåg att jag inte pallar med en sådan tung bok just nu. Vill läsa om olycklig kärlek och "fjantiga" intriger haha.”

Jag blev så himla glad av hennes kommentar för att jag 1) alltid gillar idéer på saker att publicera här och 2) gärna skriver en lista över boktips.

Så här kommer en liten lista över några böcker som jag tycker om:

Berättelse om ett äktenskap - Geir Gulliksen

En helt vanlig berättelse om ett helt vanligt äktenskap som sakta faller isär till följd av en tredje part. Berättelse om ett äktenskap är en väldigt realistisk och detaljerad berättelse, skriven ur en mans sorgsna men beslutsamma perspektiv och jag gillar den jättemycket. I stormen inuti huvudkaraktären  finns trots allt någon slags (modern) acceptans inför det som händer och det är just det som jag tycker gör boken originell och rolig att läsa, trots det smärtsamma men realistiska temat.

Friläge - Yrsa Keysendal

Friläge handlar om Linda och Anna, som växer upp så nära varandra att det bränns. Det är en berättelse om vänskap i barndomen som både gör gott och ont, om sorg och om att iaktta en vuxenvärld mycket uppmärksamt. Den första halvan av boken är fruktansvärt välskriven och vacker och hela boken är i sig väldigt lättläst. En riktig bladvändare!

Det är så logiskt alla fattar utom du - Lisa Bjärbo

Jag vill slå ett slag för tonårsböcker. Till och med i vuxen ålder uppskattar jag denna typ av böcker otroligt mycket. Det är så logiskt alla fattar utom du är en historia om Ester och Johan, skriven ur de bådas perspektiv. Johan är hemligt kär i Ester men efter flera år av nära vänskap har han aldrig vågat berätta det för henne. Den här boken var det längesedan jag läste nu men jag minns den från mina tonår som en lagom tillfredsställande feel good-bok.

Nora eller brinn Oslo brinn - Johanna Frid

Alla med en smartphone i fickan och ett uns av svart- eller avundsjuka i kroppen (eller lider av endometrios) tror jag kan relatera till huvudpersonen i denna autofiktiva roman som Johanna Frid har skrivit. Det är nämligen just det som denna bok handlar om. Sedan kanske inte alla kan relatera till att bli besatt av sin partners ex, att ligga vaken om nätterna för att scrolla exets instagramflöde och att oroa sig så pass mycket att man ställer sin relation på ända. Men ändå. Jag älskade den här boken; för dess humor, språk och dramaturgi.


Ett ufo gör entré - Jonas Gardell

Ett ufo gör entré är en av de tre böcker som tillsammans bildar Jonas Gardells trilogi om karaktären Juha och jag vet inte hur många gånger jag läste den här boken när jag gick i högstadiet. I Ett ufo gör entré är Juha femton år och ska gå ut nionde klass. 1970-talet går mot sitt slut och Juha längtar efter att höra till, att få vara en av de som syns, hörs och vågar. Gardell har ett språk som jag avundas. Det är poetiskt, vackert och sprängfyllt av känsla. Det här är en väldigt sorglig men lättläst berättelse som ligger mig nära hjärtat.

Pojkarna - Jesssica Schiefauer

Tre vänner som heter Momo, Bella och Kim handlar Pojkarna berättelse om. De tre vännerna försöker hitta sig själva i en värld där killarna dominerar och härjar fritt utan konsekvenser. En natt dricker vännerna nektar från en magisk blomma som plötsligt förvandlar dem till från flickor till pojkar och bokens huvudkaraktär, Kim, kan inte få nog av sin nya kropp. Det var ett tag sedan jag läste denna men när jag gjorde det berörde den mig verkligen för hur Schiefauer gestaltar transsexualism, könsroller och innerlig längtan.

De polyglotta älskarna - Lina Wolff

De polyglotta älskarna är tre berättelser om tre olika personer men de binds samman av en gemensam beröringspunkt. Att läsa De polyglotta älskarna är ett bege sig ut på en klassresa där längtan efter att bli förstådd av sin omgivning och lust och skam är huvudsakliga teman för romanen. Jag älskade den första delen av boken (och den andra med, egentligen) som handlar om karaktären Ellinor. En trettio-nånting år gammal kvinna som bor i Skåne och söker någon som vill vara nära henne. Hon skriver en kontaktannons och lägger ut den på nätet och därefter tar historien vid. Det här är en perfekt semesterbok!

Andra romaner som jag tycker är nämnvärda:
I vilt tillstånd av Roxanne Gay, Stanna av Flora Wiström, Sommarboken av Tove Jansson, Pappan och havet av Tove Jansson, Jenny av Jonas Gardell, I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist, Gul utanpå av Patrik Lundberg och Jellicoe Road av Melina Marchetta.