Jag skriver novell och grubblar över skrivandet

I min dator har en novell till skrivkursen vuxit fram den senaste veckan. En ung kvinna omfamnar sommaren som nybliven singel. Hon scrollar inkorgen på Tinder där meddelandena aldrig slutar ramla in. Hon låter olika män omfamna henne om nätterna. Hon dansar på klubbar i sällskap av sina vänner och gnider rumpan mot de som vill dansa med henne. Hon dricker öl med sitt ex och hans nya och ger sig ut på långa löprundor i sommarvärmen. Jag gillar henne.

Novellen som form har alltid skrämt mig men nu när jag läser Irakisk Kristus av Hassan Blasim och har läst Hemlig lycka av Clarice Lispector som en del av kursen är det plötsligt något som lockar mig med formen. Men prestationsångesten kryper i kroppen på mig när jag redigerar texten för femtioelfte gången. Stryker och lägger till. Ändrar och skriver om.

Mina kurskamrater är ovärderliga. Jag kunde inte ha hamnat i en bättre, finare responsgrupp. Vi är fyra stycken med mig; en bor i Katalonien, en på Åland och en i närheten av stockholmsområdet om jag inte minns fel. Jag njuter när jag läser deras texter och längtar alltid efter deras respons på mina. Och jag tycker om den chattgrupp vi har skapat där vi skriver om skrivandet men också om allt annat mellan himmel och jord.

En av dem undrar om jag ska läsa påbyggnadsterminen till våren. Jag vet inte, svarar jag. Kursen jag läser nu är fantastisk på alla sätt och jag gillar uppgifterna och läsningen som jag ägnar dagarna åt men jag fantiserar om att söka en manuskurs för att skriva färdigt det projekt som ligger på datorn och trycker. Jag skriver på det ibland men grämer mig inför varje gång. Att läsa en till termin för att fördjupa mitt skönlitterära skrivande ytterligare lockar men rädslan för att låna pengar under ytterligare en termin istället för att spara möjligheten att låna skrämmer. Det är svårt - att veta hur man ska göra.

Skrivandet är svårt det också men det är kul. Och jag älskar att jag äntligen skänker det tid på det här sättet. Jag kunde inte vara nöjdare över det.