Min bästa vän

2019-08-21 05.19.02 1.jpg
2019-08-21 05.19.04 1.jpg
2019-08-21 05.19.03 1.jpg
2019-08-21 05.19.03 2.jpg

Som ett yrväder stormar hon in, går nästan förbi mig inne på biblioteket men hinner fästa sin blick i min, gör en hundraåttio och kommer mot mig. Testar av det uppsatta håret har slitit sig och står vilt åt alla håll. Hon kramar om mig. Jag plockar försiktigt bort en ögonfrans som fastnat på hennes kind. Hon blåser på den. Hennes humör smittar av sig på mig så snart fnissar vi ikapp där vi sitter, höft mot höft i samma fåtölj.

Dagen därpå cyklar jag över till henne. På vägen ser jag en cyklist nästan kollidera med en bil och uppklädda gymnasiestudenter som just har återvänt till skolorna. De är överallt med sina datorfodral och allmänt nervösa uppsyn.

Hemma hos Saga råder ett smärre kaos. Hon ska flytta till Åre snart och tillsammans går vi igenom förrådet i källaren. Packar upp, rensar, sorterar. Det är andra gången hon flyttar ifrån Umeå och jag bävar inför att inte ha henne nära men hon säger att hon ska komma upp ofta.

Jag tar med mig saker från henne hem. En målning hon gjort av en flodhäst. En teckning i kol och bläck. Ett par böcker. Ett ljus hon har stöpt. Sparar små delar av henne för att ta med dem hem till mig. Det känns lite lättare då.