Några filmer att se i slutet av sommaren

Jag är som bekant en stor filmnörd och tänkte att jag skulle dela med mig av några filmtips nu inför sensommaren när man kan börja sitta inne på kvällarna med gott samvete.

hereditary.jpg

SKRÄCK: Hereditary

Just nu går ju Ari Asters andra långfilm Midsommar på bio (som jag tyvärr inte tyckte var så mycket mer än okej) men jag vill slå ett slag för hans långfilmsdebut som kom ifjol, Hereditary. Det är en smart skräckfilm som i likhet med Get out av Jordan Peele inte använder sig av billiga effekter eller klassiska jump scares utan snarare undersöker läskiga men väldigt mänskliga teman så som dysfunktionella familjer, skuld och skam. Hereditary är obehaglig, läskig och otroligt regisserad. Fotot är underbart i Hereditary och även om man inte är ett fan av skräckfilm så tror jag att man skulle kunna tycka om den. Toni Collette är dessutom genialisk i rollen som den väldigt obehagliga mamman i familjen.

KOMEDI: Wine Country

Amy Poehler, som de flesta kanske känner till från serien Parks and Recreation eller som den självupptagna mamman i kultfilmen Mean Girls, har regisserat Wine Country som finns att se på Netflix. Den handlar om ett gäng väninnor som åker på semester till Napa Valley för att fira en av vännerna som fyller jämt. Amy Poehler och Maya Rudolph som spelar två av kvinnorna i det roliga gänget gör verkligen bra skådespelarinsatser i denna lättsmälta, roliga film.

SCI-FI: Arrival

Tolv enorma rymdskepp landar på jorden och den amerikanska lingvisten Dr. Louise Banks får i uppdrag att försöka inleda ett samtal med varelserna som anlänt i ett av skeppen. Frågorna hon måste få svar på är varför de har kommit till jorden och om de har fredliga avsikter eller inte. Ganska klassiska premisser, det vill säga. Till sin hjälp har Louise fysikern Ian Donnelly som också kommer att spela en stor roll för Louise.

Amy Adams gör sig så otroligt bra i huvudrollen som Louise Banks i Arrival och den tidsparadox som framträder under filmens gång är väldigt smart. Även om Arrival är en sci-fi skulle den likaväl kunna klassas som en dramafilm eftersom filmen i första hand handlar om Louises sorg efter att ha förlorat sin dotter och om det lingvistiska arbete som hon måste utföra i jakten på en framgångsrik kommunikation med varelserna. 

DRAMA: Captain Fantastic

Det finns en risk att jag har nämnt den här filmen tidigare men den är i så fall värd att nämnas igen. I Captain Fantastic spelar Viggo Mortensen en pappa som bor avlägset ute i skogen tillsammans med sina sex barn och sin fru. Filmen börjar med att familjen får reda på att barnens mamma har begått självmord och detta drabbar samtliga väldigt hårt. Viggo Mortensens karaktär blir besatt av att uppfylla sin bortgångna frus sista önskan; att familjen ska fira hennes bortgång i buddhistisk andra, trots att hennes föräldrar redan har planerat en sedvanlig kristen begravning. Tillsammans ger sig familjen ut på en roadtrip för att rädda mamman från den begravning hon aldrig önskade sig.

Captain Fantastic är en oerhört vacker film om hur svårt det kan vara att försöka uppfostra sina barn enligt sina egna värderingar fastän det kanske krockar med vad samhället förväntar sig av en. Kanske är till och med familjens leverne utanför samhället skadligt för barnen? Filmen har av flera klassats som komedi och visst är den hysteriskt rolig och satirisk men också väldigt sorglig och djup. 

KLASSIKER: Fried Green Tomatoes

När jag gick i mellanstadiet visade min lärare den här filmen för oss och jag brukar se om den lite nu och då för den är så himla fin, sorglig och rolig. Gråter massor och skrattar alltid till denna!

Fried Green Tomatoes handlar om Evelyn Couch, en olycklig och uttråkad hemmafru som en dag inleder ett samtal med en gammal kvinna vid namn Ninny Threadgood som hon av en slump träffar på ett ålderdomshem. Evelyn blir snabbt intresserad av alla berättelser som Ninny berättar om personer hon brukade känna när hon växte upp på den lilla orten Whiste Stop. Det här är en kultfilm i flera lager som främst handlar om väninnor som hjälper varandra i gott och ont. 

9626b5f6-114062-lg.jpg

DRAMA/KÄRLEK: Blue is the warmest color

Denna moderna franska klassiker måste man ju bara ha sett!

Adèle är en femton år gammal tjej som går i gymnasiet när hon en dag träffar Emma som har blått hår och som snart introducerar henne för en värld som för Adele har varit okänd tidigare. De blir snabbt förälskade och inleder en relation. En relation som det ganska snabbt blir tydligt att Adele är väldigt ensam i. Både kroppsligt och själsligt. Emma har en utbildning i konst i ryggen och en lovande karriär som konstnär framför sig och Adèle känner sig vilsen i den kulturella världen som hon inte kan något om.

Blue is the warmest color är en erotisk kärleksfilm men också en berättelse om klass, ensamhet och den första riktiga kärleken och vad som egnetligen händer när passionen har lagt sig och man inser att man kanske inte har så mycket gemensamt ändå.