Årets viktigaste sommarprat

1.jpg

En dag lyssnar jag på Madeleine In Hwa Björks sommarprat innan jag ska jobba. Ingen kunde väl vara gladare än mig (och alla andra med en kritisk analys i bakfickan när det gäller ämnet transnationell adoption) över att just hon blev framröstad.

Jag har vetat vem Madeleine är i flera år nu och jag kan inte hjälpa att jag känner mig stolt när hon i sitt sommarprat nämner den plattform på Instagram (och Facebook) som jag skapade när jag gick i gymnasiet och som hon fick använda till att gästblogga. Även om hon inte nämner min numera nedlagda plattform vid namn så blir jag glad. Glad för att jag vet vad den betydde för många, stolt över att jag startade den när jag bara var sjutton år. Plattformen jag syftar på föddes i samband med att jag för första gången började se på vad transnationell adoption faktiskt är med en kritisk blick. Den kritiska blicken bär jag med mig än idag, starkare än någonsin, även fast det är längesedan nu som jag var en offentlig röst i frågan.

Madeleine berättar finstämt och gripande historien om hur hon blev förväxlad på ett barnhem i Sydkorea som bebis och hur hon i vuxen ålder återvänder för att söka sina rötter och då upptäcker den sanna berättelsen bakom sin adoption. Jag lyssnar noga trots att jag har hört denna typ av berättelser alldeles för många gånger förut. Jag lyssnar noga för jag vet att allmänheten i Sverige behöver få höra detta. Jag ler stort för mig själv mellan tårarna när Madeleine under andra halvan i sitt sommarprat blir politisk. När hon pratar om föräldralösa barn som handelsvaror jublar jag inombords. Äntligen, tänker jag. Äntligen får denna typ av analyser den plats de förtjänar. 

När sommarpratet har tagit slut går jag in på Adopterad i Sverige. Min gamla och numera tysta pärla till plattform. Jag scrollar längst bak i flödet och hittar mina första (stapplande) kritiska ord om transnationell adoption. Jag läser den sjuttonåriga Linneas ord med både stolthet och genans i kroppen. Efteråt läser jag, med eufori i kroppen, artiklarna om Madeleines sommarprat som en efter en poppar upp på internet. Äntligen händer det något.

Sedan startar jag om Madeleines sommarprat från början och lyssnar igen.

Jag hoppas att ni också lyssnar.

Skrivet hösten 2016 av mig:

Skärmavbild 2019-07-19 kl. 20.40.12.png