Tips inför regniga dagar

I sommar hoppas jag på soliga dagar och värme men inför eventuella regniga dagar tänkte jag att jag skulle dela med mig av några tips på filmer och serier att se. Jag hoppas att ni gillar detta och ni får gärna lämna en liten like eller en kommentar om ni uppskattar denna typ av inlägg.

Här kommer mina tips:

The world’s most extraordinary homes

Denna serie finns på Netflix och som titeln avslöjar handlar den om hem men kanske främst om arkitektur. Man får följa två brittiska programledare världen över medan de besöker olika hus och pratar med ägarna och arkitekterna bakom.

2.jpg

Boyhood

Boyhood är en långfilm som är en av mina favoriter genom tiderna. Den spelades in under tolv år(!) med samma cast och handlar kort sagt om en pojke vid namn Mason och hans brokiga familj. Det är en så himla fin film om livet och alla små scener i det som utspelar sig under årens gång. I fokus ligger Masons uppväxt och det är en väldigt realistisk skildring av hans barndom, tonår och första stapplande steg in i vuxenlivet som man får se. En riktig coming of age-historia som är både sorglig och ljuv.

Always be my maybe

Jag har fått upp ögonen för komedi och humor ganska nyligen. Det är en genre jag annars brukar undvika men denna film som just släpptes på Netflix med komikern Ali Wong i ena huvudrollen är genialisk. Den är hysteriskt rolig och även om historien man får följa är en väldigt klassisk sådan tycker jag inte att det spelar någon roll när karaktärerna känns moderna och dialogen är så rapp och rolig från början till slut. OBS! Keanu Reeves spelar en mycket rolig version av sig själv i denna film, det kan man inte missa!

8.jpg

Mudbound

Tänk amerikanska södern strax efter andra världskriget. Tänk en avskild plats i Mississippi som tycks ligga i världens ände. Där utspelar sig denna berättelse som handlar om två familjer. Den ena är vit, nyanländ från stan till landet där leran och smutsen präglar tillvaron. Den andra är en svart lantbrukarfamilj. Fattigdom präglar båda familjerna och livet på landet är minst sagt svårt. Historien börjar på riktigt när två före detta soldater och familjemedlemmar till de redan nämnda familjerna återvänder hem från kriget i Europa och inleder en minst sagt kontroversiell vänskap. Detta är en väldigt mörk film men den är minst sagt sevärd, allra minst för skådespelarinsatserna.

Kalle och Britas sex liv

Kalle och Britas sex liv på SVT Play är en feel good-serie om Kalle och Brita, som undersöker alternativa livsstilar där stress, arbete och prestation inte är i fokus. De träffar olika familjer, par och ensamstående som har valt att leva på ett sätt som är utanför boxen. Bäst tyckte jag om avsnitten “Lugnet på Lofoten”, “Cowboyliv i Vemdalen” och “Volontärliv på Lesbos”.

Generation War / Krigets unga hjärtan

Denna tyska filmserie i tre delar sändes på SVT för några år sedan och jag såg den tillsammans med min mamma. Jag såg nyligen om den igen och tänkte exakt samma sak som när den sändes; den är gripande, välgjord och omöjlig att inte bli berörd av. Krigets unga hjärtan handlar om fem vänner som bor i Berlin. Två av dem är bröder och ska lämna Berlin för att strida vid fronten, en drömmer om ett liv i lyx och att bli känd och rik sångerska, en har just utbildat sig till sjuksköterska och ska lämna Berlin hon också för att arbeta på fältsjukhus och den sista av dem är jude och försöker desperat att övertyga sin pappa om att familjen måste lämna Berlin. Till skillnad från många andra film- och krigsserier fokuserar denna unika serie inte på storslagna strider, heroiska uppoffringar eller dramatiska kärlekshistorier utan istället får man som tittare följa fem enkla människor i ett krig som de alla trodde skulle vara över “vid jul” och som kom att påverka dem alla mer än de först hade trott.

Amie & Fannas striptrip

Amie och Fanna ligger bakom podcasten RASERIET och är två personer som jag tycker om att lyssna till. De är roliga, smarta och eminenta feministiska förebilder enligt mig. I slutet av förra året åkte vännerna till USA för att göra vad de kallar för en striptrip. I serien som finns på SVT Play får man följa dem på en resa genom USA för att undersöka stripkulturen; de som arbetar i den och de som går i bredd för att förbättra den.