Var kommer du ifrån, egentligen?

70427156_457206085126149_8139024740305076224_n.jpg

År 2014 blev jag kontaktad av Danny Lam, som hade startat plattformen @TNKVRT på Instagram. Han berättade att han ville samla in berättelser om rasism för att samla dem i en bok. Jag författade en kortare text och skickade den till honom. Idag har kontot han skapade för fem år sedan över 74.000 följare.

I våras kontaktade Danny mig igen, sade att boken äntligen skulle bli verklighet och förmedlade förläggarens kontaktuppgifter till mig. Jag fick läsa min fem år gamla text, redigera och godkänna den som en del av boken.

Och nu har den äntligen kommit hem till mig.

Boken heter “Var kommer du ifrån, egentligen?” och består av olika texter som alla kretsar kring rasism, skrivna av personer som blivit eller blir utsatta i sin vardag; i det offentliga rummet, på jobbet eller kanske till och med i hemmet. I boken finns även vackra illustrationer från bland andra Lisa Wool-Rim Sjöblom. Danny skriver själv på Instagram att boken är “/…/ fylld med berättelser, vittnesmål, dikter och tankar om vardagsrasism”

Jag är så oerhört glad över att den har boken har fått komma ut. Den riktar sig främst till barn och unga men jag rekommenderar alla att bläddra i den. Mitt eget bidrag till boken skildrar en händelse som inträffade på Arlanda Express en solig dag i juli för några år sedan. Jag har lagt upp min text här.

Boken finns att köpa på bland annat Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus.