De första dagarna i juni är bra

2019-05-30 03.27.14 2.jpg

Tillsammans med juni månads ankomst följer löften om långa dagar i solen, ledighet och lycka men jag inleder månaden nerkrupen under en filt i soffan framför säsong 15 av Grey’s Anatomy. En mild men krävande feber river innanför tinningen men det är okej. Jag ringer min moster för att prata om sommaren och när hon får höra att jag är sjuk säger hon att det ju är så synd att jag ska behöva bli sjuk så ofta. Jag håller med men om det är något mitt bristfälliga immunförsvar har lärt mig är det att acceptera läget. Ligga still. Vänta ut virus. De går ju över till slut.

På Mariehemsängarna och Campusängarna pågår årets upplaga av Brännbollsyran. Jag vänder mig i soffan, scrollar instagramflödet, petar i naveln och grämer mig över att ligga inomhus när solen äntligen kikar fram och mina vänner är lediga. Hårda vindar sliter i björken utanför vardagsrumsfönstret. Jag läser ut Hey Dolly av Amanda Svensson utan att tycka om den. Kan inte riktigt sätta fingret på varför.

Istället för att tränga oss fram mellan brassestolar och ölburkar och brokiga utklädnader på Mariehemsängarna tillsammans med tusentals andra cyklar jag och Axel till Västerbottens museum. Vi rör oss långsamt i de tomma hallarna med näsorna rinnandes och stöter sedan på alla de övriga besökarna (seniorerna) i caféet. Det luktar kaffe.

Jag läser Västerbottens Kurirens insändarsida. En dag skriver någon om hur raggare i blanka jänkare skräpar ned centrum under Wheels. En annan dag skriver någon annan om hur man som vanligt i Umeå skäller på allt som inte är finkultur. Jag har alltid älskat att läsa insändare och repliker på insändare. Det finns någon slags absurd tillfredsställelse i det.

Den första måndagen i juni regnar bort men jag sitter på avdelningen för barn och unga på biblioteket och lyssnar till ljudet av böcker som ställs in och plockas ut ur hyllor, pappor som läser högt för sina barn och det där underliga sugande lätet som blöta sulor ger ifrån sig när de möter golv. Jag bevittnar regnet inifrån biblioteket med ro.

De första dagarna i juni är bra.